8 ČINJENICA KOJE TREBATE ZNATI O STRANIM JEZICIMA

Razmišljate o učenju stranog jezika? U novom blogu, Lingua Grupa donosi sve što trebate znati o učenju stranih jezika.

1. Postavite realistične, konkretne ciljeve

Odlučili ste naučiti drugi jezik. Što sad? Prvo se zapitajte: što želite postići i do kada? Iz psihologije učenja znamo da je učenje stranih jezika najuspješnije kad imamo jasnu sliku o svojim ciljevima i kad jasno postavimo realistične rokove. Jasni, mjerljivi i realistični ciljevi su bitni za motivaciju u učenju stranih jezika.

Možda imate vrlo optimistična očekivanja na početku, ali nastojanje da budete tečni nije nužno najbolja ideja.  Zašto si ne postavite za cilj da možete napisati email poslovnom partneru na stranom jeziku, bez da morate tražiti riječi u rječniku?

2. Podsjetite se zašto učite strani jezik

Možda zvuči očito, ali prepoznati zašto točno želite naučiti strani jezik je zaista važno. Možda želite naći novi posao, povećati svoje šanse za napredovanjem ili možda učite zato da biste bolje i efikasnije obavljali svoj posao? U trenucima sumnje u sebe i nedostatka motivacije, pomaže nam kad se prisjetimo zašto učimo strane jezike.

Što će u našim životima biti bolje ako učimo? 

3. Usredotočite se točno na ono što želite naučiti

Često rasprava o tome kako naučiti strani jezik klizi u raspravu o takozvanim tradicionalnim i tehnološkim pristupima. Nije zapravo bitno učimo li online ili u fizičkoj učionici. Nije ni najvažnije učimo li strani jezik iz knjige ili korištenjem aplikacije. Svatko može učiti strani jezik, ali nije svaka metoda pogodna za svaku osobu.

Kada se prijavljujete za određenu metodu ili tečaj, razmislite o sadržaju koji stoji iza stila ili tehnologije. Učenje stranih jezika se odvija unutar vas, a ne vani, bez obzira radi li se o računalu ili knjizi ili učitelju ispred vas.

4. Čitajte na stranom jeziku

Čitanje nije samo sjajno za napredak, već i jedan od najzahvalnijih aspekata iskustva učenja. Čitanje na stranom jeziku izlaže nas svim vrstama vokabulara koje nećete pronaći u svakodnevnom životu i normalizira inače zbunjujuće i komplicirane gramatičke strukture. Prva knjiga koju završite na stranom jeziku je monumentalno postignuće koje ćete dugo pamtiti.

5. Naučite vokabular u kontekstu

Pamtiti popise vokabulara može biti izazovno, a da ne spominjemo potencijalno dosadno.  Odličan način za izgradnju vokabulara je osigurati da popisi koje učite dolaze iz situacija ili tekstova koje ste sami iskusili, tako da sadržaj uvijek bude relevantan i povezan s iskustvom.

6. Zanemarite mitove: godine su samo broj

Ključni jezični mit je da je teže učiti strane jezike kao odrasla osoba. Odrasli i djeca mogu učiti strane jezike na različite načine, ali to vas ne bi trebalo spriječiti da se posvetite učenju drugog jezika. Strani jezici su istovremeno organski i sustavni. Kao djeca učimo jezike organski i instinktivno; kao odrasli možemo ih sustavno učiti. Naše stečeno iskustvo nam pomaže da učimo efikasnije.

7. Nemojte podcjenjivati važnost prijevoda

U različitim fazama procesa učenja mogu biti potrebni različiti pristupi. Nakon što dosegnete određenu razinu znanja i možete se dobro i prilično točno služiti stranim jezikom, sasvim je normalno ako dođe do usporavanja u procesu učenja. Prevođenje vam može pomoći u ovoj fazi. Vježbe prevođenja ne dopuštaju vam parafraziranje i usmjeravaju vas na višu razinu.

8. Čuvajte se tečnosti

Teško je precizno definirati što je tečnost u stranom jeziku. Dapače, tečnost može zapravo biti prilično individualna.  Učenje jezika nikada ne prestaje jer je to učenje kulture, osobni rast i beskrajno usavršavanje. Razmislite dobro koje su vaše potrebe. Strani jezik ne učimo zbog stupnja na certifikatu, nego zbog stvarnih, životnih i poslovnih potreba.

Ako ste dobro postavili svoje ciljeve, pogledajte što vam Lingua Grupa može ponuditi.

Možda su to specijalizirani tečajevi stranih jezika, poslovni engleski ili njemački.

Author

melden.devs@gmail.com