Preloader

Imate pitanja? 01 / 4576 666

IT’S CHRISTMAS TIME!

IF YOU ARE TOTALLY SNOWED UNDER WITH WORK, DON’T WORRY, SOMEBODY AS PURE AS A DRIVEN SNOW, WITH COLD HANDS BUT WARM HEART WILL HELP YOU PREVENT FROSTY LOOK AND A COLD SHOULDER FROM YOUR SUPERIOR.

Prezaposleni? Ne brinite, netko savršen i velikog srca pomoći će Vam i spriječiti da Vas nadređeni gledaju hladno i ignoriraju.

Vrijeme je Božića i zapravo je teško u čudesnoj šumi božićnih i zimskih riječi, idioma i kolokacija izabrati najzanimljivije. Dok sam smišljala ovaj blog osjećala sam se kao dijete u prodavaonici igračaka ili u dućanu sa slatkišima. Sve mogu uzeti, ali opet ne stane sve u moju torbu.

Ime Christmas je došlo od the Mass of Christ, a mass service, Kristova misa u kojoj se vjerovalo da će se Isus vratiti u život, a održavala se poslije zalaska sunca after sunset, tako su je ljudi počeli slaviti navečer ili u ponoć kao ponoćku midnight mass.

 

Glavni likovi

Riječi magija i mađioničar potječu od the magi, the three wise men, Gaspar, Melchior and Balthasar, tri kralja koja su donijela poklone bebi Isusu. Davanje poklona za Božić vjerojatno je bilo inspirirano njihovim poklonima, mada je u srednjem vijeku bilo zabranjeno a kasnije dozvoljeno od strane Katoličke crkve. Pokloni su bili jako zanimljivi: gold, frankincense and myrrh, zlato, tamjan i mirisna smola.

Više o tome možete pogledati na https://www.youtube.com/watch?v=DpdVOdRArWY

Jesus Christ the son of God, Joseph the husband of Mary, Mary the mother of Jesus, the angel Gabriel, shepherds poznati su likovi iz najpoznatije priče na svijetu. Ono što ste sigurno vidjeli u filmovima je nativity play igrokaz koji uglavnom izvode djeca po školama, a baziran je na priči o rođenju.

Father Christmas, poznat i kao Santa Claus, a zapravo potječe od St. Nicholas-a donosi poklone on Christmas Eve Badnjak, noć prije Božića. Christmas Day je sam Božić. Dan nakon Božića naziva se Boxing Day, po drvenim kutijicama u koje bi se stavljali novčići za ljude koji Vam pomažu tijekom godine, tako da se i danas daruju poštari, mljekari, spremačice, ili pak siromašni. Iz vremena St. Nicholas-a potječu i duge čarape stockings koje se vješaju na kamin fireplace i u njih se stavljaju sitni pokloni.  Reindeer, sobovi koji vuku sanjke, believed to pull the sleigh, najzaposlenije su životinje. Rudolph-a znate, a kako se ostali zovu naučite na https://www.youtube.com/watch?v=AweBxccZhY4

 

Borovi i ukrasno bilje

Christmas tree je crnogorično drvo koje se ukrašava s lights, ornaments and tinsel

Holly (božikovina) is an evergreen plant with prickly dark green leaves and red berries

Ivy (bršljan) a woody evergreen climbing plant, typically having shiny, dark green five-pointed leaves

Mistletoe (imela) a parasitic plant with white berries. The rule is that if a young woman was caught standing under one of these berries, she couldn’t refuse a kiss or else she wouldn’t get married the following year.

Poinsettia plants (božićne zvijezde) are from an area of southern Mexico, they flower during the winter and were called after Joel Roberts Poinsett, who was the first ambassador from the USA to Mexico in 1825.

 

Hrana i piće

U tradicionalnu hranu spada  Christmas cake (a rich fruit cake covered with white icing), u njega se često stavlja horse shoe for luck, penny for fortune and a wedding ring for bride to be. Jedite ga pažljivo!

Mince pies & gingerbread su postali poznati i kod nas. Turkey & sweet potato također.

Egg-nog je tradicionalno božićno piće koje se radi od alkohola, tučenih jaja i mlijeka. Popularno je i kuhano vino – mulled wine, ali i punch i White Christmas Margaritas i Santa Clausmopolitans.

 

Kako provesti dane

Count down with an advent calendar

Listen to classic Christmas carols (božićne pjesme)

Watch Christmas movies

Bake from scratch

Plan a cookie exchange

Mail holiday cards and reconnect with family and friends far and near

Spend time together

Share memories, especially the silly or quirky family traditions

Create and make gifts

Get someone something for Christmas

Wrap presents

Exchange gifts with someone

Use cash only, don’t go into debt over the holidays

Dress up for the occasion; don’t be comfy in your PJs

Give back to others, help an elderly neighbour or invite someone who’s single to dinner

Spend Christmas somewhere with someone

Write a letter to Santa

Watch a Christmas film from our list.

 

LINGUA GRUPA wishes you a Merry Christmas and a Happy New Year!