Preloader

Imate pitanja? 01 / 4576 666

Let’s KISS

Keep It Short and Simple and get down to business

Tajna uspješnog sastanka kao i uspješne kompanije, obitelji ili ako baš hoćete uspješnog tečaja jezika krije se, po mom skromnom mišljenju, u uspješnoj interakciji predsjedavajućeg chairperson, lead i sudionika participants, attendees. Da bi do nje došlo nužno je ispuniti neka obostrana očekivanja tj. dobro se pripremiti.

Who’s the boss?

Sigurno ste čuli da riba od glave smrdi a fish rots from the head down. Znači li to da je predsjedavajući najvažniji za uspjeh? On je kao dirigent u orkestru, sve su oči uprte u njega; daje znak za početak i kraj beginning and ending, ima u vidu krajnji cilj stating the aim, nastoji raspraviti sve točke dnevnog reda agenda items, pripremiti kvalitetnu diskusiju uključujući komentare i mišljenja asking for comments and opinions, dajući objašnjenja clarifying, prelazi s jedne točke na drugu changing the subject i na kraju rezimira summarising.

An opportunity to pull a team together or failure to accomplish goals?

Čak i najveći dirigenti to ne bi bili bez svog orkestra, tima koji sudjeluje i zbog čijih će ideja sastanak uspjeti ako mogu nesputano izražavati svoja mišljenja giving opinions, sugestije making suggestions, slagati se ili ne agreeing or disagreeing ili pak prekidati interrupting i tražiti objašnjenja clarifying. Sudionici su važni jer da se bez njih može ne bi bilo potrebe za sastancima. I oni se trebaju pripremiti, posebno onaj koji će voditi zapisnik minute taker. Manje grupe sudionika pokazale su se boljima jer su u njima ljudi otvoreniji i spremniji za suradnju.

Like a stone into mud

Kako postići da Vaši prijedlozi ne padnu poput kamena u mulj? Kako izraziti svoje mišljenje express your view i natjerati sudionike da Vas poslušaju i reagiraju povratnim informacijama i komentarima?

Osim što morate poznavati materiju o kojoj se govori, ako to morate napraviti na engleskom jeziku za svaki segment postoje fraze koje Vam pomažu.

Funkcionalni jezik nema sadržaja ali je koristan alat i okvir za pričati o bilo čemu. Praktičan je za svakodnevnu upotrebu i osnova komunikacije. Svaki segment ima specifičnu funkciju, ali i primjenjivost u raznim kontekstima. Jednom kad naučite kako izraziti svoje mišljenje moći ćete to i na sastanku i tijekom prezentacije i pregovora i u mail-u i u telefonskom razgovoru pa čak i u neobaveznom razgovoru s prijateljem ili strancem.

Pogledajte tipične fraze za sudionike sastanka i za predsjedavajućeg.

10 golden rules for avoiding chaos

1. Start and finish on time

2. Distribute the agenda in advance

3.Time limit items on the agenda

4. Prepare well. A lack of clarity can lead to poor problem solving

5. Place routine items early, follow with major problem solving items and finish with lighter items but with positive feel.

6. Be realistic with items on agenda, delegating work, setting deadlines etc.

7. Avoid negative language

8. Enthusiasm, interest and humour affect our emotional intelligence and are great way to influence, persuade and inspire people.

9. Sideline the potential point that is sure to derail the meeting, keep everyone focused on current mission.

10. Identify specific individuals to be responsible for any actions and send out follow up e-mail confirming them.

Sviđaju Vam se naši savjeti?

Javite nam na FB🙂

Jezični coach Elizabeta