SVI ŽELE UČITI STRANE JEZIKE INDIVIDUALNO I ONLINE

Ulaganje u učenje stranih jezika pomaže tvrtkama da učinkovito komuniciraju sa svojim klijentima, partnerima i zaposlenicima i da što bolje ostvaruju svoje ciljeve. Osposobljavanje timova za učinkovitu komunikaciju na stranom jeziku može imati veliki utjecaj na sva područja poslovanja.

Naše profesorice Tanja, Morana i Petra s vama dijele svoja iskustva o individualnoj nastavi stranih jezika i online učenju.

1. Za koga je individualni tečaj najbolji izbor, a kome biste preporučile učenje stranog jezika u grupi?

Tanja: Rekla bih da je individualni tečaj stranih jezika najbolji izbor za osobe koje žele pristup prilagođen njihovim potrebama, ciljevima i tempu učenja i koje žele ostvariti brži napredak. Individualni tečaj bih isto preporučila osobama koje se ugodnije osjećaju i slobodnije izražavaju u individualnijem okruženju.

Morana: Individualnu nastavu preporučila bih osobama koje žele steći specifična znanja potrebna za njihov posao ili želje, kao i introvertiranijim osobama, sklonijim samostalnom radu. Individualna nastava također je najbolje rješenje za one kojima je, u svom dnevnom rasporedu, teško naći fiksan termin za učenje jezika, koji je specifičan za grupe.

Tanja: Učenje stranog jezika u grupi je za polaznike koji možda nemaju (pre)specifične ciljeve već žele općenito poboljšati komunikaciju ili jednostavno žele poraditi na održavanju jezične razine. Individualna nastava im je možda ‘preintezivna’ i bolje uče u suradnji i komunikaciji s više polaznika. 

Petra: Učenje stranog jezika u grupi, s druge strane, vrlo je dinamično, te polaznicima omogućava ”brušenje” nekih drugih vještina, razmjenu mišljenja i interakciju s drugima na stranom jeziku.

2. Koje su prednosti individualnog tečaja stranih jezika za poslovne korisnike?

Tanja: Prednost je u prvom redu fokus na individualne potrebe i ciljeve polaznika jer zajedno s polaznikom odredimo na kojim područjima treba i želi poraditi (npr. specijalizirani vokabular i poslovne vještine). Sva je komunikacija na polazniku pa stekne više prakse a time samopouzdanja, tečnosti i točnosti u govoru. Budući da je predavač posvećen samo vama, dobijete direktniji feedback, brže ispravljate pogreške i time brže ostvarujete napredak. 

Morana: Za poslovne korisnike najveća je vrijednost što su proces i ishodi učenja direktno povezani sa stvarnim poslovnim potrebama polaznika i tvrtke u kojoj radi, pa na taj način i mi doprinosimo razvoju poslovnih ciljeva naših klijenata.

Petra: I naravno, individualni tečaj stranih jezika zapravo omogućuje polazniku, nastavniku i kompaniji da što učinkovitije raspolažu svojim vremenom.

3. Kako su se tvrtke i klijenti s kojima radite prilagodili online nastavi?

Morana: Iznenađujuće dobro. Iako im možda to i ne bi bila prva opcija, klijenti i njihove tvrtke vrlo su se brzo prilagodili trenutnim okolnostima, kako i u ostalim sferama života, tako i u učenju stranih jezika. Povratne informacije vrlo su pozitivne, te se pokazalo da je online nastava odličan izbor, kako s individualnim polaznicima, tako i s manjim grupama.

Petra: Impresionirana sam koliko su se brzo i oni klijenti koji na početku nisu s naklonošću gledali na online nastavu prilagodili i uvidjeli njene prednost. Realnost koja nas okružuje (rad od doma, izolacije, putovanja) bila bi velika prepreka redovitom održavanju nastave.

Tanja: Velika se većina odlično prilagodila i smatraju da je online nastava praktično rješenje. Mnogi polaznici kažu da su čak fokusiraniji na online satovima jer nema distrakcija i ‘skretanja s teme’. Manji dio je u početku malo zazirao od tehnologije, to je nešto s čime se ranije nisu susretali ali nakon prvih par sati to više nije bio problem. 

Petra: Također, zahvaljujući takvom vidu učenja, možemo lakše raditi s klijentima diljem Hrvatske. Nepotrebno je napomenuti kako bi to bilo puno teže organizirati uživo, da ne postoji mogućnost njihovog prisustvovanja online.

Tanja: Neki su u početku naišli na tehničke prepreke, npr. nisu imali adekvatna računala ili su dijelili ured s kolegama ali i za to su vrlo brzo našli rješenja.

4. Koje su najčešće greške koje radimo u učenju stranih jezika?

Tanja: Trebate prihvatiti da je učenje jezika proces i zahtijeva vrijeme i strpljenje. Rekla bih da su možda najveći problem ”mentalne/psihološke barijere”, npr. strah da ćete pogriješiti i nešto krivo reći, očekujete da sve uvijek morate točno reći.

Petra: Naučiti jezik nije lako. Da je, svi bismo ih govorili barem pet, šest. Zato treba postaviti realna očekivanja. Rad i upornost nesumnjivo će dovesti do željenih rezultata. Također se ljutimo na sebe kada neku riječ ne možemo zapamtiti od prve, ili eventualno od druge. Svojim klijentima često ponavljam da nemamo čipove u glavi i da ne smijemo očekivati da listu riječi naučimo odjednom. 

Morana: Mislim da je kod odraslih polaznika najveći problem doslovno prevođenje s materinjeg jezika i osvještavanje da različiti jezici funkcioniraju na različite načine, kao i strah od pogrešaka, što se najlakše rješava vježbom i kontinuitetom u učenju.

Tanja: Moj je savjet isto tako da se fokusirate na napredak, tj., na novi vokabular i vještine koje ste naučili i da fokus nije uvijek na onom što (još) niste usvojili. Naravno ništa ne ide i bez osobnog angažmana u smislu samostalnog rada i ponavljanja između satova. 😊

Petra: No rekla bih da je jedna od većih grešaka raditi prevelike pauze u učenju jezika. Ako nismo redovito u kontaktu s jezikom, počet ćemo ga zaboravljati. Zato su tečajevi od presudne važnosti: osim što se obnavlja staro znanje, usvaja se i mnoštvo novih jezičnih konstrukcija i vokabulara.

5. Ima li individualno učenje stranih jezika nekih nedostataka?

Petra: Mnoge prednosti smo već naveli, a kao jedinu manu navela bih nedostatak društvene komponente. Promatrajući druge, možemo uočiti koje su najčešće jezične pogreške te ih tako eliminirati iz vlastitog jezičnog korpusa.

Morana: U individualnoj nastavi vidim puno više prednosti nego nedostataka. Kao nedostatak navela bih da u individualnoj nastavi nema dinamike grupe te razmjene mišljenja, koja često vodi do vrlo zanimljivih diskusija.

Pogledajte kako Lingua Grupa pomaže profesionalcima i tvrtkama da razviju svoje komunikacijske vještine na stranim jezicima.

Pogledajte naše tečajeve poslovnog engleskog jezika i poslovnog njemačkog jezika.

Saznajte više o našim radionicama poslovne komunikacije i poslovnih vještina na engleskom jeziku.

Author

melden.devs@gmail.com