Preloader

Imate pitanja? 01 / 4576 666

THANKSGIVING – tradicija zahvalnosti

Sigurno ste u filmovima i serijama čuli za Thanksgiving.

Želja mi je kroz povijest, običaje i tipičan vokabular približiti Vam taj važan američki praznik čija se tradicija u nekim segmentima proširila diljem svijeta.

Jedno je od najstarijih slavlja zahvalnosti za godišnju žetvu i staro je kao i civilizacija.

Međutim, u Americi taj je praznik mnogo više, to je zapravo zahvalnost za osnivanje nacije. Hodočasnici su 1621. zahvalili za prvu bogatu žetvu u Plymouth Rock-u. Godinu dana ranije stiglo je njih stotinu i dvoje na brodu Mayflower, međutim pola ih nije preživjelo tu prvu tešku zimu, tako da je dobra žetva kao priprema za drugu zimu bila događaj vrijedan zahvale.

Zajedno s domorocima slavili su tri dana na suhom voću, kuhanoj bundevi, puretini, divljači i još koječemu. To je bio prvi Thanksgiving.

Proslava se ponovila tek puno godina kasnije, kada je George Washington 1789. proglasio Dan zahvalnosti nacionalnim praznikom u četvrtak, 26. studenog. Unatoč tome, blagdan je slavljen različitim danima od države do države, a postalo je nacionalni praznik kada je predsjednik Lincoln, 1863. zadnji četvrtak u studenom proglasio Danom zahvalnosti. Zanimljivo je da se u Kanadi slavi drugog ponedjeljka u listopadu.

Danas se na taj praznik okuplja obitelj i prijatelji kako bi proveli vrijeme zajedno slaveći život i zahvaljujući na blagoslovima i to sve uz tradicionalna jela koja su jeli hodočasnici na prvom danu zahvalnosti. Neizostavna purica dovoljno velika da nahrani cijelu obitelj, nadjevi, pire krumpir, sos od brusnica, pita od buče, slatki korijen i kukuruz neka su od tradicionalnih jela.

Još jedna zgodna tradicija je pomilovanje, davanje oprosta purici.  Sin Abrahama Lincolna, usvojio je puricu kao kućnog ljubimca pa ju je Abraham kao svaki brižan otac spasio sudbine koja je neizbježna za milijune američkih purica. Pomilovane su se purice uglavnom vraćale na farmu, a predsjednik Obama poslao je svoje u Disneyland.

I na kraju shopping. Macy’s Day, parada za Dan zahvalnosti koja je počela već 1924. zapravo je početak komercijalizacije blagdana i način promoviranja početka razdoblja božićnog kupovanja zato se u početku i zvala Macy’s Christmas Parade. Zaposlenici iz trgovine odjeveni u klaunove, kauboje i vitezove marširali su uz bendove i životinje posuđene iz Central Park Zoo-a na zadovoljstvo brojnih stanovnika New Yorka.

„Crni petak“ , postao je popularan ranih 2000-ih, obično počinje dan nakon Dana zahvalnosti, kada većina trgovaca otvara vrlo rano i nude promotivnu prodaju.

Uživajte, i svaki dan osvijestite na čemu ste zahvalni pa podijelite sa mnom ili nekim bliskim.

Javite nam se na Facebook????

Elizabeta

Jezični coach