Preloader

Imate pitanja? 01 / 4576 666

THINKING OUTSIDE THE BOX

DRUŠTVENI BENEFITI UČENJA JEZIKA

Prve porive i poruke koliko je važno učiti jezike dobila sam od svoga djeda dok sam bila još jako mala.
On je bio profesor matematike i fizike i kao takav rekli bismo ne baš previše talentiran za jezike, međutim, svako je ljeto komunicirao s gostima Nijemcima, a tijekom godine je i sam učio njemački, uglavnom iz tada jedine postojeće knjige – legendarne „ Njemački bez muke“. To se odvijalo 70-tih i ranih 80-tih prošloga stoljeća. Zašto je penzioner učio jezike kada se još nije znalo da to dobro utječe na mozak umjesto da uživa gledajući tv? Mislim da su ga vodili praktični razlozi i znatiželja.

Znatiželja je u učenju jezika važna jer nas tjera dalje i uvijek donosi nove spoznaje koje otvaraju nova pitanja i tako napredujemo. Djedovi prijatelji su mi godinama donosili poklone kojih ovdje tada nije bilo, pozivali ga u goste i upoznavali s novim stilom života i tehnikama za kojima smo tada kaskali. Jednom rječju ta razmjena informacija, iskustava, običaja, stavova i prijateljstava koja su se neminovno razvila oplemenila je živote i jednih i drugih.

Nova prijateljstva i poznanstva, putovanja, čitanje knjiga na originalu i gledanje filmova bez smiješnih sinkronizacija i titlova, upotreba interneta koji je postao prozor u druge kulture s kojima se možemo dopisivati na portalima ili stranim forumima, selidba u inozemstvo, traženje boljeg posla, komunikacija sa stranim poslovnim partnerima, veća opća kultura i svjesnost o aktualnim događajima i trendovima – sve su to samo neki od društvenih benefita učenja jezika. Materinski jezik isto tako ima koristi od učenja stranoga jezika jer se osvješćuju apstraktna pravila i jezične strukture. U svakom slučaju napredujemo, postajemo samosvjesniji, tolerantniji, slobodniji i pametniji. Odbacujemo predrasude, preispitujemo odluke i gradimo čvrste osnove za sretniji i bolji svijet.
Fellini je rekao „Drugačiji jezik je drugačiji pogled na svijet.“

Pa krenimo zajedno jer ćemo dobiti puno više od pukoga znanja jezika počet ćemo razmišljati različito, nekonvencionalno, kreativno i sagledavati život iz nove perspektive, otvoriti horizonte i izaći iz svoje kutije.

Na našem Facebooku potražite tipične fraze za upoznavanje koje Vam mogu koristi u svakodnevnoj komunikaciji.

Elizabeta

Jezični coach