Preloader

Imate pitanja? 01 / 4576 666

This year, I want to… I will… I’m going to…I’ve decided to… I’m thinking about…I’m considering…

Ne, ne ponovo, novogodišnje odluke New Year’s Resolutions!

Čitala sam poražavajuće i različite statistike, na primjer 95% Britanaca donese barem jednu odluku, kako su žene 10% uspješnije od muškaraca, kako samo 12% ljudi ostvari svoje odluke, a 40% odustane već nakon prvih tjedan dana, pa mi se nameće pitanje čemu sve to?

Osim što Vam želim osvijestiti nekoliko fraza i uputiti Vas u neke razlike, možda bi mogli zaviriti i u motivacijsku stranu i izazvati statistiku pa dokazati da smo mi, zajedno s Vama, u LINGUA GRUPI osmislili način da naši polaznici budu u onih 12% koji ostvaruju svoje odluke, međusobno se motiviraju i zajedno rastu barem što se učenja jezika tiče.

SMART rješenja

Najpopularniji pridjev poslužio nam je kao akronim za najvažnije karakteristike postavljanja ciljeva set a goal.

Specific, znaci konkretan, ne općenit. I’m going to learn how to write e-mails in English. Puno je konkretnije nego I’m going to learn English.

Measurable, mjerljiv, naučili smo fraze za različite vrste mailova: tražimo informacije asking for information, zamolbe  requests, zahvale thank you notes, opis proizvoda ili usluge introduction of product or service, ponude offers i tako dalje.

Achievable, dostupan u određenom vremenskom razdoblju. U jednom semestru ne možemo naučiti sve aspekte poslovnog jezika, ali udžbenici su napisani za određen broj sati, i mjerljivo je koliko se gradiva može usvojiti.

Realistic, težite ostvarivim ciljevima strive for attainable goals, poznajete sebe i predvidite svoja iskušenja temptations i kako se s njima nositi.

Timely na vrijeme ili baš u pravo vrijeme, znači ne odgađati, zadati si period unutar kojeg ćete ostvariti svoj cilj i krenuti dalje s novim.

I još nešto, kratkoročni ciljevi short term goals su jednostavniji za postići idrže motivaciju na visokoj razini keep your motivation strong. Ako se desi da ponekad pokleknete occasional slip nemojte se živcirati don’t beat yourself up, ne očajavajte don’t despair vratite sena staro go back on track.

S druge strane, ako se držite svoje odluke stick to your resolution, nagradite se reward yourself nečim što nije u kontradikciji s Vašom odlukom, a zabavit će Vas.

WILL or GOING TO

Malo gramatike jer viđate oboje kao i razne druge konstrukcije koje sam navela u naslovu. Will među ostalim koristimo za obećanja promises kad želimo naglasiti koliko smo predani planu to emphasise our commitment to a plan, a odluke su zapravo obećanja nama samima da ćemo nešto učiniti.

Going to upotrebljavamo i za namjere i planove u budućnosti future intentions and plans tako dakada govorimo o planovimaza nadolazeću godinu u koje vjerujemo da će se ostvariti going to je idealno vrijeme.

I’m going to read at least ten pages a day and more at the weekends.,

I will motivate my students by offering various and interesting learning sources.,

and of course I’ve decided to lose weight and exercise more.

Do you have any New Year’s Resolutions?

Let me know on FB:)

Elizabeta

Jezični coach