TRENDOVI U UČENJU ENGLESKOG JEZIKA

U današnjem radnom kontekstu sve se više prepoznaje potreba za prilagodljivošću – sposobnosti da učimo nove stvari, da nalazimo nova rješenja, da se ne bojimo razmišljati izvan okvira.

U svijetu virtualnog i hibridnog načina rada fokusiramo se na ključne vještine kao što su growth mindest, remote collaboration i divergent thinking. Učenje engleskog jezika pomaže u razvoju tih vještina, a u nastavku pročitajte više o trendovima u samom učenju stranih jezika.

1. Online učenje engleskog jezika

Online učenje engleskog jezika doživjelo je procvat tijekom pandemije Covid-19. Međutim i u godinama prije pandemije, trendovi su sugerirali porast online oblika učenja engleskog jezika. U stvari, predviđa se da će tržište za online učenje stranih jezika rasti za 18% svake godine do 2024. godine.

Fleksibilnost učenja putem interneta jedan je od glavnih razloga njegove popularnosti. Online učenje se danas odvija uživo i virtualno preko platformi kao što su Microsoft Teams ili Zoom, koje su dostupne svima i lako im se pristupa putem računala, laptopa, mobitela ili tableta.

2. Hibridno učenje engleskog jezika

Baš kao i online učenje, hibridno učenje i dalje je jedan od top trendova i njegova će upotreba vjerojatno rasti tijekom sljedećih nekoliko godina. Većina nas koristi neke oblike hibridnog učenja, možda i nesvjesno.

Edukatori su otkrili bezbroj načina za integraciju ovakvog pristupa u svoje programe poduke stranih jezika, od kojih se najčešće mogu naći obrnuta učionica (flipped classroom), model rotacije stanice (station rotation model) s online modulom, samostalni projekti, itd.

Hibridno učenje omogućuje personalizirano iskustvo, budući da su mnoge online komponente prilagođene individualnim potrebama polaznika na temelju rezultata inicijalnog testiranja.

3. Individualno, prilagođeno, personalizirano učenje engleskog jezika

Svi učimo strane jezike na različite načine i različitim tempom. Personalizirano učenje je model poučavanja koji se temelji na toj premisi. Primjerice, svaki polaznik tečaja engleskog jezika dobiva plan učenja na temelju toga kako uči, što zna i koje su njegove vještine i interesi. To je u potpunosti u suprotnosti od pristupa “jedinstvena metoda za sve.”

Polaznici sa svojim edukatorima postavljaju kratkoročne i dugoročne ciljeve. Ovakav proces pomaže polaznicima da preuzmu inicijativu  i osobnu odgovornost nad svojim procesom učenja.

4. Vrijednost učenja engleskog jezika kroz storytelling

Vještine javnog govora i prezentacije u današnje doba poprimaju sve veću važnost. Čak i političare danas percipiramo na osnovu njihovih vještina verbalne komunikacije. U učenju engleskog jezika sve je veći fokus na verbalnoj artikulaciji ideja, i općenito, artikuliranoj komunikaciji. Cijene se dobri govornici, dobri govori i dobre priče. Engleski se može učiti putem debata, čitanja poezije, pričanjem priča. Stoga ne čudi što sve veću popularnost u učenju engleskog jezika imaju TED govori.

5. Učenjem engleskog jezika do jačanja međuljudskih i društvenih vještina

Važnost engleskog jezika na tržištu rada je veća nego ikada do sada. U današnjem svijetu, snalaženje na ovom vrlo konkurentnom globalnom tržištu rada zahtijeva pouzdane reference vezane uz vještine vođenja. Drugim riječima, osim znanja o određenim temama, potrebno je razviti međuljudske i liderske vještine. Učimo strane jezike, naročito engleski, kako bismo mogli pronaći kontakte, upoznati ljude [p2] i uspostaviti partnerstva. Stoga, uspješan tečaj engleskog jezika mora pomoći polazniku da razvije gore navedene međuljudske i društvene vještine.

Engleski jezik se također uči kao sredstvo ne samo za samoosnaživanje, već i za osnaživanje drugih. Ima onih koji uče jezik kako bi otišli u zemlju u kojoj mogu napraviti razliku, pa makar i na kratko vrijeme. To se posebno odnosi na raznorazne projekte o okolišnim utjecajima i socijalnim aspektima u zemljama u razvoju. U današnje je vrijeme to posebno izraženo.

Učimo strane jezike kako bismo imali priliku napraviti razliku u svijetu.

6. Poslovni engleski jezik

Poznavanje poslovnog engleskog od vitalnog je značaja za napredovanje u karijeri. Ako je vaš cilj učinkovit rad u međunarodnom okruženju, potrebno je poboljšati vokabular i znanje poslovnog engleskog jezika.

Na tržištu je dostupan širok raspon tečajeva engleskog jezika. Svi oni mogu vam pomoći da poboljšate svoje znanje engleskog jezika. Međutim, poslovni engleski je specijalizirani dio engleskog usmjeren na korporativni jezik koji se najčešće koristi u poslovnom svijetu. Poslovni engleski je sastavni dio skupa vještina koje su relevantne za međunarodno poslovno okruženje.

Na tečajevima poslovnog engleskog jezika uče se vokabular i fraze koje se koriste u poslovnom i profesionalnom okruženju, poput poslovnog dopisivanja, izvođenja prezentacija, davanja mišljenja, pregovaranja, opisivanja grafikona i vizuala, kao i vođenje i sudjelovanje na sastancima. Postoje i aspekti poslovnog engleskog koji se odnose na timski rad, poslovna putovanja, izgradnju odnosa i pripremu za razgovor za posao.

Ako je vaš cilj biti izvrsni u svom poslu na međunarodnoj razini, morate pridati veliku važnost usavršavanju svojih vještina poslovnog engleskog. To zahtijeva trud, vrijeme i predanost, ali donosi i značajne prednosti.  Rezultati vašeg rada bit će bolji i bit ćete u prednosti pri ostvarivanju profesionalnih ciljeva.

U ovom blogu ste saznali više o trendovima u učenju engleskog jezika.

Pogledajte s kojim kompanijama Lingua Grupa uspješno surađuje. Kreiramo i provodimo online, hibridne, specijalizirane, personalizirane tečajeve i programe engleskog jezika.

Author

melden.devs@gmail.com