VJEŠTINE PREGOVARANJA U POSLU I SVAKODNEVNOM ŽIVOTU

Pregovaranje je način na koji ljudi rješavaju svoje nesuglasice i prevladavaju međusobne razlike. To je metoda kojom se postiže prilagodba ili kompromis uz izbjegavanje svađe ili sukoba. Pregovaranje je proces prevladavanja  razlika kroz uzajamno davanje i primanje poruka u poslovnom i osobnom životu. Vještine pregovaranja nisu uvijek urođene, moraju se razvijati učenjem i mogu biti vrlo korisne u rješavanju bilo kakvih nesuglasica između drugih i vas. Pregovaranje je jednostavno način rješavanja nesuglasica izbjegavanjem sukoba i postizanjem zajedničkog dogovora. U ovom blogu raspravljamo o važnosti vještina pregovaranja u poslovnom i osobnom životu.

Vještine pregovaranja

Vještine pregovaranja su vještine koje pomažu pojedincu da učinkovito pregovara ili postigne dogovor u konfliktnim situacijama.

Različite vještine pregovaranja su:

 • Analiza problema – Učinkoviti pregovarači moraju imati vještinu analiziranja problema uzimajući u obzir interese svake strane. Identificiranje problema kod obje strane može pomoći u pronalaženju rješenja.
 • Priprema – Vješt pregovarač uvijek planira i priprema svoje pozicije i strategiju prije svakih pregovora.  Proučava odnos između dviju strana i njihove prošle pregovore kako bi pronašao područja kompromisa jer prethodni  ishodi mogu pomoći u tekućim pregovorima.
 • Pažnja – Pregovarači imaju vještinu pažljivog slušanja druge strane tijekom rasprave. To uključuje verbalnu komunikaciju i čitanje govora tijela. Aktivno slušanje vrlo je važno za pronalaženje područja kompromisa.
 • Kontroliranje emocija – Za pregovarača je iznimno važno da svoje emocije drži pod kontrolom tijekom pregovora, inače to može dovesti do emocionalnih izljeva i ugroziti odnose.
 • Učinkovita komunikacija – Pregovarači moraju imati sposobnost jasne komunikacije tijekom pregovora. U suprotnom  to može dovesti do nesporazuma. Ukoliko u poslu surađujemo sa stranim tržištima ili poslovnim partnerima, naročito je bitno razviti učinkovite komunikacijske vještine na stranim jezicima.  Vješt pregovarač mora biti u stanju iznijeti svoje obrazloženje i željeni ishod, na materinjem i na stranom jeziku.
 • Timski rad – Učinkoviti pregovarači moraju imati razvijene vještine timskog rada kako bi došli do prihvatljivog rješenja.
 • Socijalne vještine – Učinkoviti pregovarači imaju jake društvene vještine za održavanje dobrih odnosa sa svima koji su uključeni u pregovore. To pomaže u održavanju pozitivne atmosfere tijekom pregovora.

Važnost vještina pregovaranja

Važnost vještina pregovaranja prisutna je u svim sferama života, ali te vještine igraju važniju ulogu u poslovnom i organizacijskom okruženju u odnosu na naš svakodnevni život. Sposobnost učinkovitog pregovaranja vrlo je cijenjena na današnjem konkurentnom tržištu. Poslovanje trpi veliki gubitak zbog loših pregovaračkih vještina, dok tvrtke mogu povećati svoju profitabilnost boljim pregovaračkim vještinama.

Dogovarate se sa svojim poslodavcima o plaći, pregovarate s kupcima o cijenama, razilazite se u mišljenjima s kolegama, pokušavate pronaći kompromis s poslovnim partnerima oko uvjeta projekta …. To su sve razlozi zašto su učinkovite vještine pregovaranja vrlo važne u našem poslovnom i svakodnevnom životu. Biti dobar pregovarač pomaže u poboljšanju odnosa jer obje strane mogu sklopiti zajednički dogovor bez da ijedna strana bude povrijeđena.  Umjesto da provodite sate u sukobima i raspravama  sa svojim kolegama, možete postići zajednički jezik i pomiriti  razlike učinkovitim pregovorima. Dobre vještine pregovaranja pomažu vam da postignete svoje ciljeve i stoga pregovaranje igra važnu ulogu u napredovanju u karijeri. Dobre vještine pregovaranja pomažu u svim sferama života, bilo osobnim ili profesionalnim. Svaki pojedinac treba naučiti vještine učinkovitog pregovaranja kako bi vodio uspješan i miran život. Pregovaranje je vrlo važno za bolje povezivanje pojedinaca i vođenje sretnog života.

Slijedi nekoliko razloga zašto su vještine pregovaranja vrlo važne u poslovnom svijetu.

 • Vještine pregovaranja koriste liderima i zaposlenicima. Vještine pregovaranja korisne su svima, na svim pozicijama u organizacijama. Iako je sposobnost pregovaranja važan dio poslovnih sastanaka i ostvarivanja ugovora, njene prednosti sežu mnogo  dalje.
 • Razvijene vještine pregovaranja pomažu nam u postizanju win – win situacija gdje obje strane ostvaruju svoje interese. Vještine pregovaranja olakšavaju nam pronaći posao koji nas čini sretnima i zadovoljnima.
 • Vještine pregovaranja omogućuju nam da dobijemo najbolju moguću ponudu za nas i našu organizaciju.
 • Kako biste dobili najveću produktivnost od svojih zaposlenika, vrlo je važno da vas zaposlenici i drugi s kojima pregovarate poštuju.

Snažni pregovarači slijede razuman pristup svojoj komunikaciji. Ovo je iznimno važno u situacijama kad pregovaramo na stanom jeziku ili sa stranim poslovnim partnerima ili klijentima. Korištenje asertivnog stila komunikacije tijekom pregovora povećat će vaše šanse za uspješnim ishodom pregovora. Asertivni pregovarači su i samouvjereni i suosjećajni. Oni nastavljaju razgovore kako bi ostvarili plodonosne rezultate. Učinkoviti pregovarači su manje sentimentalni, a više pouzdani. Opće vještine pregovaranja mogu se naučiti i primijeniti u skladu s tim, a vještine pregovaranja mogu biti vrlo korisne u nadilaženju razlika koje nastaju između vas i drugih.

Ne rađamo se s razvijenim vještinama pregovaranja, potrebno ih je razvijati i usavršavati. Stjecanje dobrih vještina pregovaranja nije korisno samo u našem profesionalnom životu, već  i u našem svakodnevnom životu. Vještine pregovaranja  uče nas da budemo strpljivi i razumijemo tuđe potrebe i mišljenja i pronalazimo rješenje koje koristi svima. Važnost vještina pregovaranja je ključna vještina, posebno na radnom mjestu. Takve se vještine smatraju vrlo bitnima za učinkovit timski rad, donošenje odluka i upravljanje sukobima. Stoga treba razviti vještine pregovaranja kako bismo poboljšali kvalitetu naše komunikacije i odluka.

U ovom blogu ste saznali više o važnostima vještina pregovaranja za profesionalce i tvrtke.

Saznajte više o našim radionicama i treninzima vještina pregovaranja na stranim jezicima.

Vaši zaposlenici i vaša tvrtka mogu ostvariti dodanu vrijednost kroz radionice vještina pregovaranja na stranom jeziku.

Pogledajte s kojim uspješnim tvrtkama i ustanovama Lingua Grupa uspješno surađuje i kakve sve specijalizirane tečajeve i radionice nudimo.

Author

sunni.vukelic@linguagrupa.hr