Preloader

Imate pitanja? 01 / 4576 666

What’s ROMANTIC COMPETENCE got to do with LANGUAGE COMPETENCE?

Kakve veze ima romantična kompetencija s jezičnom?

Poslala sam svoju jedinicu u Beč jedno ljeto na tečaj njemačkog jezika, u razredu su pričali njemački, ali čim je nastava završila svi bi se prebacili na engleski jer im je tako bilo lakše. Bačen novac?

Naravno da ne, ali kad mi je to priznala počela sam razmišljati kako da je „natjeram“ da ne ide linijom manjeg otpora. To isto ljeto upoznala je Rusa koji je s roditeljima došao živjeti u Njemačku i nije znao engleski. Sprijateljili su se i bingo – ona je progovorila. U malom primorskom mjestu daleko od Bečkog glamura i skupocjene škole.

What’s love got to do with it?

Možda ne ljubav, ali simpatija i savršene okolnosti. U ljubavi, kao i u jeziku najviše naučimo iz grešaka, i mada često ponavljamo iste jer kad jednom nešto krivo naučimo treba puno truda i osviještenosti da to ispravimo. Dlanovi se znoje i srce brže kuca prije prezentacije na stranom jeziku kao i pred nekim do koga nam je stalo. Ali ako poznajemo sebe i znamo zašto nešto želimo i kako to postići smiješi nam se sretan kraj.

Drugi kondicional kao ljubavna pjesma

Antropolozi su otkrili dokaze romantične ljubavi u 170 društava koje su proučavali, a nikada nisu našli zajednicu bez ljubavi. Umjesto da Vas uvjeravamo da je u pregovaranju prvi kondicional realan, a drugi nerealan jer ste propustili svoju priliku, pročitajte dijelove ove ljubavne pjesme i sve će Vam biti jasnije.

If you were my rose, then I’d be your sun,

painting your rainbows when the rains come.

If you were my world, then I’d be your moon,

your silent protector, a night-light in the gloom.

If you were my island, then I’d be your sea,

caressing your shores, soft and gentle I’d be.

If you were love’s promise, then I would be time,

your constant companion till stars align.

Roses are red, violets are blue, teaching English is great for me, and that’s because of YOU.

Dakako YOU se odnosi na naše drage polaznike. Jeste li znali da u Americi Valentinovo Valentine’s Day nije samo za zaljubljene nego se čestitke, cvijeće i pokloni daruju prijateljima, obitelj, kolegama s posla i svakome do koga Vam je stalo. 21 % Amerikanaca daruje svoje kućne ljubimce, a učitelji dobivaju najviše čestitki i poklona.

Najtraženiji slatkiši su heart shaped cookies and chocolate, red velvet cupcakes and conversation hearts (little hearts with sweet and thoughtful, and depending on a giver a little thrilling messages) like Kiss me, Tweet me, Girl of my dreams, Hug me, Marry me, U R cute ( you are cute), BFF (best friends forever), LOL (laugh out loud), Good point, You’re right, Bald is beautiful, You pick the movie, Whatever you want, I’ll do the dishes… možda nekome napišete osobnu poruku na kolačić?! 

Ako Vas zanima čitava priča o hrabrom biskupu Valentinu koji je tajno vjenčavao zaljubljene parove pročitajte više na http://www.markmerrill.com/the-real-story-behind-valentines-day/

Ako posjetite  https://www.youtube.com/watch?v=ZOfXwSYVk04 vidjet ćete primjere nekih od ljubavnih fraza iz poznatih filmova.

Love is life. All, everything that I understand, I understand only because I love. Everything is, everything exists, only because I love.– Leo Tolstoy

Happy Valentine’s Day from all of us at Lingua Grupa.