ZAŠTO UČITI NJEMAČKI JEZIK?

U novom blog saznajte zašto učiti njemački jezik. Donosimo 10 jako dobrih razloga za učenje njemačkog jezika, jer vam se s dobrim poznavanjem njemačkog jezika otvaraju brojne poslovne, obrazovne i životne prilike.

10 uvjerljivih razloga za učenje njemačkog jezika

1. Njemački jezik je zapravo lako usvojit i naučiti

Počnimo s razbijanjem mita da je njemački jezik posebno težak. Unatoč svim šalama koje se zbijaju o tome da je to nemoguć jezik, ako govorite engleski jezik, zapravo ste već u priličnoj prednosti.

To je zato što njemački jezik i engleski jezik dijele isti germanski korijen. Postoji mnogo riječi koje su blisko povezane i srodne. Na primjer, engleska riječ chin (brada) je Kinn na njemačkom jeziku. Water (voda) je isto srodna riječ s njemačkom riječi, aengleski father (otac) se pretvara u Vater. Nije tako teško, zar ne?

Nadalje, za razliku od kineskog, japanskog, korejskog, ruskog ili arapskog, ne postoji nova abeceda za učenje, samo nekoliko slova za dodavanje. Jedini nova slova su umlauti ä, ö i ü kao i ß koji je samo otmjeni njemački s.

2. Njemački jezik je jezik izumitelja i inovatora

Kažu da je Njemačka zemlja pjesnika i mislilaca – Das Land der Dichter und Denker. Veliki postotak najimpresivnijih svjetskih dostignuća stvoren je na njemačkom jeziku.

Više od stotinu Nobelovih nagrada otišlo je u ruke briljantnih Nijemaca za postignuća u fizici, medicini, kemiji, književnosti i drugim područjima. Osim toga, mnogi znanstvenici i velikani iz drugih nacija školovali su se na njemačkim sveučilištima.

Dakle, ako želite svom životopisu dodati Nobelovu nagradu, učenje njemačkog možda nije loše mjesto za početak. 😊 

3. Njemački jezik je važan jezik u znanstvenoj zajednici

Uz toliki broj nagrađivanih znanstvenika s njemačkog govornog područja, ne iznenađuje da je njemački vrlo važan u znanstvenoj zajednici. Zapravo, njemački jezik je nakon englesko jezika drugi najčešće korišten jezik u znanosti.

Jedan od razloga za to je što je njemačko tržište knjiga treće najveće u svijetu, odmah nakon kineske i engleske izdavačke industrije. Budući da je postotak znanstvenih knjiga i priručnika koje se prevode na druge jezike prilično ograničen, poznavanje njemačkog jezika otvara vam pristup velikoj riznici znanja.

4. Znanje njemačkog jezika olakšava pristup vrhunskom besplatnom obrazovanju

Jedan od razloga zašto je njemački jezik toliko značajan u znanstvenoj zajednici je činjenica da njemačka sveučilišta imaju prvoklasan međunarodni ugled. Njemačka je 2021. bila četvrta najpopularnija destinacija za studente iz inozemstva s više od četvrt milijuna stranaca upisanih u njemačke škole i fakultete.

Štoviše, njemački sustav visokog obrazovanja može se pohvaliti brojnim sveučilištima s vrlo niskom ili nepostojećom školarinom. Nije ni čudo što znanstvenici i istraživači hrle tamo! Učenje njemačkog jezika olakšava pristup vrhunskom obrazovanju za građane Europske unije.

5. Njemačka je ekonomska sila

Njemački jezik nije samo bitan za pristup vrhunskom obrazovanju i znanosti, već bi i oni u poslovnom svijetu trebali razmisliti o tome da unaprijede svoje znanje njemačkog jezika. Njemačka je najveće gospodarstvo unutar Europske unije i četvrto po veličini u svijetu. Dom je brojnih međunarodnih korporacija i na prvoj crti novih tehnologija. Njemačka je i najveći vanjsko trgovinski partner Hrvatskoj i brojne njemačke kompanije djeluju na našem tržištu.

Poznavanje njemačkog jezika je velika prednost pri zapošljavanju i napredovanju u njemačkim tvrtkama, i otvara vrata međunarodne karijere. Poznavanje jezika vaših njemačkih poslovnih partnera može uvelike poboljšati vaše šanse za učinkovitu komunikaciju i uspješne profesionalne odnose.

6. Njemačke tvrtke vodeće su na svjetskom tržištu

Brojne njemačke tvrtke su lideri u svojim industrijama i uspješno posluju na europskom, ali i na globalnom tržištu.  Poznavanje njemačkog jezika može vam pomoći u zapošljavanju u tim tvrtkama.

Njemačka je dom velikog broja gospodarskih globalnih igrača. Siemens, Kaufland, Adidas i METRO su globalno priznati brendovi i korporacije, koje posluju i na našem tržištu. Njemačka je također domaćin nekih od najvećih međunarodnih sajmova uključujući CeBIT, najveću svjetsku izložbu informacijske tehnologije, kao i IFA sajam potrošačke elektronike.

Njemački glavni grad Berlin je središte inovativnih startupa i kreativnih industrija. Neki idu tako daleko da je nazivaju “Silicijskom dolinom Europe”. Kao posljedica toga, poznavanje njemačkog jezika ima potencijal uvelike poboljšati vaše karijerne mogućnosti. Procjenjuje se da će Njemačka u idućih nekoliko godina imati potrebu za više od 400.000 stranih kvalificiranih radnika, za rad u Njemačkoj ili od kuće.

7. Njemački je najrašireniji materinji jezik u Europi

Engleski, francuski i njemački jezik su tri službena radna jezika Europske unije. Njemački je službeni jezik za gotovo 80 milijuna Europljana! Osim u Njemačkoj, on je i službeni jezik u Austriji i Švicarskoj, a govori se i u Belgiji, Luksemburgu i Lihtenštajnu.

Osim toga, nalazi se na desetom mjestu kao jedan od glavnih svjetskih jezika. 

Poznavanje njemačkog jezika vam daje otprilike 100 milijuna novih sugovornika. 

8. Njemački jezik je vrlo prisutan na internetu

Ne morate čak ni upoznati tih 100 milijuna ljudi u stvarnom svijetu. To možete učiniti iz udobnosti vlastitog doma! Njemačke web stranice čine ogroman dio interneta. Zapravo, u smislu završetka domena koji su jasno povezani s određenom zemljom, njemačka .de najpopularnija je domena najviše razine. 

Poznavanje njemačkog jezika daje vam pristup 15 milijuna web-stranica i to ne računajući njemačke stranice koje završavaju na .net, .org i .info.

9. Nijemci su posvuda

Čak i ako ne planirate otići u zemlju njemačkog govornog područja ili čak i ako ne surađujete poslovno s njemačkim tvrtkama, njemački jezik je vrlo bitan za turistički sektor.  Njemački građani su gorljivi putnici i turisti. Uz gotovo šest tjedana godišnjeg odmora i obilje raspoloživog prihoda, možete ih susresti diljem svijeta.

Zapravo, Nijemci su rekorderi kada je u pitanju novac potrošen na međunarodna putovanja. Godinama su ulagali u globalno putovanje više nego bilo tko drugi. Analiza podataka Hrvatske turističke zajednice (HTZ) iz sustava eVisitor i eCrew pokazuje kako, očekivano i tradicionalno, Hrvatsku najviše i najvjernije posjećuju upravo Nijemci i Austrijanci.  U 2021. došlo ih je 2,1 milijun i ostvarili su gotovo 16 milijuna noćenja!

Za turistički sektor u Hrvatskoj, odlično poznavanje njemačkog jezika je nužnost. 

10. Njemačka kultura dio je svjetske baštine

Njemački govorni svijet također je proizveo neke od najvećih književnih, glazbenih, umjetničkih i filozofskih umova u ljudskoj povijesti. To je jezik poznatih djela Goethea, Kafke, Brechta i Manna. Bio je to materinji jezik kompozitora Mozarta, Bacha, Schuberta, Beethovena i Wagnera, ali i jezik pop kulture.

Učenje njemačkog pruža vam priliku da cijenite remek-djela ovih umjetnika u njihovom izvornom obliku. Ne bi li bilo super uzeti neka od svojih omiljenih djela na njemačkom jeziku i otkriti pravo značenje izvornog teksta?

U ovom blogu ste saznali više o prednostima i vrijednostima učenja njemačkog jezika.

Možda je pravo vrijeme da se odlučite na tečaj njemačkog jezika ili intenzivni tečaj poslovnog njemačkog.

Pogledajte s kojim njemačkim kompanijama Lingua Grupa uspješno surađuje i kakve sve specijalizirane tečajeve nudimo.  

Author

melden.devs@gmail.com